Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az országhatárainkon túl élő magyarsággal vállalt nemzeti összetartozás

Az új alkotmány szövegezői még február folyamán kérdőíveket juttatnak el a legtöbb magyar háztartásba, hogy az állampolgárok véleményét kérjék az új alaptörvény egyes témái tekintetében. Ennek megfelelően, az ország lakosságának akkor is megadatik az alkotmányozók munkájába való - bizonyos mértékű - beleszólás joga, ha a készülő dokumentumot esetleg nem fogja népszavazás megerősíteni.

A kérdőív nyolcadik kérdése a határon túli magyarokkal való közösségvállalás fontosságára kérdez rá. Az e kérdéssel kapcsolatos véleményeket gyűjti ez a bejegyzés, valamint - a blog lehetőségeihez mérten - szeretnénk helyet adni egy a kérdést értelmező eszmecserének, vitának is.

0 Tovább

Szülői szavazati jog - érvek pro és kontra

Hová fejlődhet egy demokrácia? Előre- vagy visszalépést jelentene, ha a gyermekes nagykorúak extra szavazatot kapnának? A napokban Szájer József, EP-képviselő vetette fel az ötletet, mely máris nagy port kavart a közbeszédben.

A téma a siófoki Fidesz-KDNP frakcióülésén került elő, de nem teljesen újkeletű. Révész Máriusz 2007-ben vetette fel ezt a kérdést[1], arra hivatkozva, hogy e megoldás növelné a gyermeket nevelő családok érdekérvényesítő képességét, azonban a Fidesz akkor nem foglalkozott a témával hangsúlyosabban. Azonban jelen helyzetben a kormányzó pártszövetség a politikai és közhatalmi pozíciójából adandó lehetőségre támaszkodva, akár komolyan is vehetné ezt az elképzelést és az alkotmánnyal kapcsolatos kérdőíven érkezett válaszok alapján kidolgozhatna egy, a választójogi törvényt módosító javaslatot. A nyilatkozatok alapján maga a kérdés még messze nem eldöntött, a kormánypártok célja a témával kapcsolatos diskurzus beindítása lehet - s partnerre találhatnak a Nagycsaládosok Országos Egyesületében.

2 Tovább

A, mint Alkotmány

blogavatar

Kedves kommentelők! A hozzászólások nem azonnal, hanem moderálás után jelennek meg a bejegyzések alatt. A moderálás nem tartalmi alapon, hanem a kommentek színvonala alapján történik.

Utolsó kommentek